söndag 23 juni 2013

Amandas bok


Namn: Amandas bok

Författare: Katerina Janouch

Serie: Amanda, Jonna, Saga (Del 1)

Handling: "Min så kallade sexualitet kan väl sammanfattas med att den inte riktigt finns där" konstaterar Amanda. Något som stressar henne rejält: Enligt lagen får hon ju ha sex - om hon vill... Och det vill hon. Men med vem?
Den där debuten är ju för övrigt ett kapitel i sig. Av de vuxna får hon inte veta någonting, och om de försöker så blir det bara fel. Med bästa vännen Jonna vågar hon inte heller prata om alla detaljer. Om hur sex verkligen känns. Om kåtheten och klitoris och annat som inte är helt lätt att uttala.
Hon googlar för fullt, läser sexspalter i tjejtidningarna, panikspringer till biblioteket. Och i böckerna hittar hon äntligen det hon söker. Tre frispråkiga kvinnor som skriver om sex: Erica Jong, Suzanne Brögger och Kerstin Thorvall. Visserligen mest från 70-talet, men det här har väl inte förändrats sedan dess? "Jag måste lära mig mer. Läsa om äkta kvinnor, som hittat nycklarna till sexets hemlighet. Om de nu gjort det. Själv kommer jag nog förbli oskuld tills jag dör."
Eller? Den där Axel, en gång hennes bästis på dagis och som sedan försvann - plötsligt är han tillbaka och börjar i hennes klass. Han har förändrats. Blivit tuff och överspänd och hon gillar honom inte det minsta. Men så inträffar katastrofen - Amandas mamma bjuder hem Axel och hans mamma på middag! Axel, den siste Amanda kan tänka sig att kyssa.
Men saker blir inte alltid som man tänkt.

"Amandas bok" är den första delen i en serie om kompisarna Amanda, Jonna och Saga. Om kärlek och första sexet. Om längtan och lust. Om hur det kan vara att mista oskulden och samtidigt hitta sig själv.

Egna tankar: Detta är en väldigt frispråkig bok, så det får man vara med på. Men personligen tycker jag faktiskt att det var en väldigt intressant och välskriven bok. Jag tror också de flesta tjejerna i Amandas ålder kan känna igen sig i hennes tankar och funderingar. Och i den här boken hittar ni några svar. The love story var också bra och det blev riktigt spännande. Bra bok, funderingar, svar och tankar. En bok du som söker svar borde läsa!  P.s: Tänker definitivt läsa nästa bok! (Jonnas bok)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar