söndag 15 november 2015

Röd drottningTack min vän för denna bok! Du vet vem du är. 

Namn: RÖD DROTTNING

Författare: Victoria Aveyard

Originaltitel: Red Queen

Översättare: Katarina Falk

Serie: Röd drottning (del 1)

Handling: I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön, utan efter blod. De silverblodiga - de silvriga - är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, som regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod. 

Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån och öppna dörren till en helt ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll...

Smakprov: 
"Är jag död? Är vi döda?"
Han har kommit för att hämta mig. Jag måste ha dött på arenan. Det här är en hallucination, en dröm, en önskan, en sista tanke innan jag dör. Vi är alla döda.

Egna tankar: Fantastisk sträckläsning! En riktig "get away from the real world"-book. Denna bok gjorde mitt höstlov så mycket bättre! 

Det finns många samhällskritiska böcker nuförtiden där samhället blivit indelat på olika sätt. I Hunger Games föds man på fel ställe, i Divergent avgör ens personlighet var man hamnar men i denna bok händer något nytt. Man delas upp efter blod! "Vanliga" människor sådana som vi, alltså människor med rött blod, är inte längre värda någonting. De får leva i slummen och tjäna de silvriga, människor med silvrigt blod som besitter olika krafter. 

Det finns många oväntade vändningar och man blir totalt chockad som läsare över en speciell händelse som jag inte kommer prata mer om nu. Läs boken så får du se. Detta gör att det inte slutar vara spännande. Jag fastnade totalt i denna bok.

Världen de lever i är så lik och olik vår värld. Det finns inga supermänniskor med speciella gener i vår värld. Men om man analyserar djupare inser man en stor likhet. Det är den stora skillnaden mellan fattiga och rikas världar. De fattiga lever på naturen och det de kan hitta medan de rika har teknik som det fattiga aldrig skulle kunna drömma om. Det är så vi lever idag och det är hemskt. Alla får inte ta del av den utvecklade och underlättande teknik som faktiskt finns.    

Återigen innehåller denna bok en stark kvinnlig huvudroll vilket gör att man inte kan göra annat än älska och heja på  Mare. Tro inte att kärleken uteblir i en värld som denna. Den finns där förbjuden och omöjlig. 

Vem säger att en sådan här värld inte skulle kunna vara framtiden? Jag pluggar genetik just nu och genom evolutionen och mutationer varför inte? ;) 

Några citat som fastnade lite extra: 

"Men jag måste fortsätta kämpa. Om inte annat så för Gråhamn och dess invånare, som aldrig sett solens sken." Detta handlar om en by som är så fylld av rök från utsläpp att de aldrig ser solen. Detta fick mig att tänka på den miljöförstöring som sker i världen idag och vad som kan hända om vi inte agerar.

"Du kommer aldrig att förlora mig" Ännu en lögn och det vet vi båda." 

"En dag kommer han att få veta att jag är hans fiende och allt det här kommer bara att vara ett avlägset minne. Men inte än." Fantastiskt spännande kärleksdrama.

"Jag är rädd för att misslyckas. Jag är rädd för att låta det här tillfället gå oss ur händerna och jag är rädd för vad som kommer hända om ingenting i världen någonsin förändras." Känner precis såhär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar