fredag 25 april 2014

DivergentNamn: Divergent

Författare: Veronica Roth

Serie: Divergent (Bok 1)

Översättning: Katarina Falk

Handling: I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra och leva på det sättet för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar hos sin familj eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att godkännas. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först..

Smakprov: "Menar du att vi ska hoppa från ett hustak?" säger en flicka från De lärda. Jag förstår inte varför det förvånar henne. Vår instruktör ler roat. "Ja" säger han. Jag är stolt. Jag vet att det kommer leda till problem för mig en vacker dag, men idag gör det mig bara modig. Jag går fram till kanten och hör spridda fniss bakom mig. Jag tittar ner. Rakt nedanför mig ser jag ett stort svart hål i betongen. Jag slutar tänka. Sedan böjer jag knäna, tar sats och hoppar. Luftdraget får det att vina i öronen och marken kommer störtande mot mig, växer och vidgas. Hjärtat bultar så hårt att det gör ont. Varenda muskel i kroppen spänns och det suger i magen. Hålet omsluter mig och jag kastas in i mörker.

Egna tankar: Väldigt många drar en parallell till The Hunger Games när dom recenserar denna bok. Men det ända som egentligen är likt är att det är en dystopi och den är också samhällskritisk. Regeringen "kontollerar allt." Och denna huvudperson har förmågan att stå emot. Det är en helt ny värld vi kliver in i och den är otroligt spännande. Jag kan väll erkänna att jag läste denna bok på nån dag eller två. Jag fastnade verkligen i den. Och den är i klass med The Hunger Games, kanske till och med bättre.. Läs själv och avgör! Taggad till hundra för att få se filmen, kanske kommer en recension på den också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar