tisdag 1 oktober 2013

Matchad


Namn: Matchad

Författare: Ally Condie

Serie: Matchad-Triologin

Handling: De bestämmer allt. Vem du ska ÄLSKA. Var du ska ARBETA. När du ska DÖ. Men vad händer om du blir kär i någon annan, i någon förbjuden, i någon som inte är din utvalda? När det rätta och det sanna ställs mot varandra - och du måste välja?

17-åriga Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Det har blivit dags för banketten, något som Cassia har sett fram emot i åratal. Det är nu hon ska få reda på vem hon ska leva med resten av sitt liv, vem Samfundet har matchat ihop henne med för att uppnå största möjliga perfektion. Cassia har alltid litat på Samfundet, på att de fattar de rätta besluten åt henne: vad hon ska läsa och vad hon ska tro på. Så när Xanders ansikte dyker upp på bildskärmen under matchningsceremonin vet Cassia att han är hennes idealpartner - tills hon ser Ky Markhams ansikte flasha förbi under ett ögonblick, innan skärmen släcks ner.

Samfundet gör inga misstag. Samfundet har aldrig fel. Men om Samfundet vet bäst, hur kommer det sig då att hon har parats ihop med fel person? Cassia börjar förstå att allt inte alltid är som det verkar...

Smakprov:
* SPOILER VARNING*
"Blunda", Säger jag till Ky och böjer mig ner. Jag hör hans andetag. "Så där ja", säger jag efter en stund och han öppnar ögonen och ser vad jag skrivit. Jag älskar dig. Jag känner mig generad. Varför är vissa saker lättare att skriva än att säga? Mina första handskrivna ord, förutom våra namn. Det är knappast någon poesi men jag tror att farfar skulle förstå. Ky tittar på mig och för första gången sedan visningen ser jag att han har tårar i ögonen. Sedan säger han det. Rakt ut över Berget säger han det. Och av alla ord som jag har gömt och sparat, är det de här som jag aldrig kommer glömma.
"Jag älskar dig".. Då hörs visselpipan och förtrollningen bryts. Vi är räddade. För den här gången.

Egna tankar: Fantastiskt känslosam bok. Jag grät av lycka och av sorg. Jag levde mig verkligen in i boken. Man vill bara KROSSA regeringen. Det här är en dystopi. Alltså hur det skulle kunna se ut i framtiden. På ett sett är ju det mycket mer utvecklat. Alla nya maskiner, matchprogrammet och så. Men på ett sätt är det ju också ett stort tillbaka kliv. Regeringen kontrollerar allt. Det är ju tusan diktatur! Men med diktaturer föds alltid rebeller, som protesterar. Så vi får lägga vårt hopp i Cassias händer. Läs, läs, läs! Nästa bok är Korsad och den kan jag lova finns i mina händer inom kort!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar