tisdag 1 januari 2013

Resten får du ta reda på självNamn: Resten får du ta reda på själv

Författare: Lauren Oliver

Översättare: Jessica Hallen

Originaltitel: Before I fall

Handling: Man vet aldrig vilken dag som blir ens sista...

Det är den 12 februari, fredagen före Alla Hjärtans Dag, och skolan firar "Cupid Day" med att eleverna skickar rosor till varandra. En toppendag för Sam och hennes kompisar - de är skolans fruktade innegäng och får flest rosor av alla. Dagen avslutas med en stor fest. Klockan 00:40 dör Sam. Hennes liv är slut, över, finito. Allt blir svart. Men så ringer väckarklockan och det är den 12 februari. Igen. Var allt en mardröm? Nej, tyvärr inte. Men vad är det då?

OBS! Detta är inte en bok om änglar. Huvudpersonerna är mänskliga. Det enda ovanliga är att Sam får 7 chanser på sig för att göra allt rätt och bra på sin dödsdag. Och det är sjukt spännande. Sam är inte så himla trevlig, men hon ger oss en del tips om vad som verkligen är viktigt i livet.
Resten får du ta reda på själv...

Smakprov: Och så plötsligt skymtar något vitt framför bilen. Lindsay skriker något - ord jag inte uppfattar, men det liknar sitt eller skit eller sett - och plötsligt kanar bilen av vägen och in i skogens svarta gap.
Och sedan-

Egna tankar: Detta är en väldigt bra bok. Den handlar om att verkligen tänka över det man gör varje dag. Att inte ta något förgivet. Att stanna upp och fundera på om det jag gör verkligen är nödvändigt? Varför gör jag det?
Som när Samantha funderar på varför hon torterar Juliett varje dag? Varför mobbar dom just henne? Varför mobbar dom ens någon? Just i den sekunden när hon får den frågan har hon inget svar. Men hon söker och söker och finner en chockande sanning. Men inte ens när hon har sanningen i sina händer kan hon dölja det faktum att hon också torterat en person som aldrig gjort just henne något. Så tänk över det ni gör varje dag! Kanske kan ni göra någon annans liv mycket lättare.

Finns att köpa på: Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar