onsdag 19 december 2012

Du glömde säga hej då


Namn: Du glömde säga hej då

Författare: Sarah Dessen

Översättare: Gudrun Samuelsson

Orginal titel: What Happened to Goodbye

Handling: Ännu en ny stad och ännu en ny skola. Inte för att Mclean har något emot det. Tvärtom, hon tycker det ska bli ganska skönt att gå vidare, att börja om, att bli någon ny. På ett nytt ställe kan hon vara vem hon vill: den klämkäcka hejarklacksledaren, den svåra tjejen som klär sig i svart eller hon som känner alla och går på alla fester. Mclean är van att byta roll, för hon och hennes pappa flyttar ofta. Väldigt ofta.
Men när de kommer till Lakeview blir allt annorlunda. Mclean har redan bestämt vem hon ska vara, men det hjälper inte. Plötsligt står hon där utan förklädnad, och den enda hon kan vara är sig själv. Men vem är egentligen den riktiga Mclean? Kanske kan grannkillen Dave hjälpa henne att ta reda på det.
Smakprov: Bollen studsaden en en gång över gatan och landade precis vid mina fötter.
- "Förlåt! Hojtade Daves kompis. Men jag lyssnade inte istället samlade jag all ilska och stress jag samlat de senaste dagarna i skottet och sköt bollen mot korgen så hårt jag kunde. Den flög genom luften, träffade stoppbrädan och åkte genom den nätlösa ringen i full fart innan den studsade upp igen och träffade Dave rakt i pannan. Innan jag hann blinka hade han fallit ihop. Jag rusade över gatan. Dave låg på asfalten, alldeles tyst, medan hans kompis stod några meter från oss och stirrade storögt på mig.
- "Vad fan var det där för sorts skott!?" Sa kompisen.
- "Gick det bra? Frågade jag Dave. "Förlåt, jag skulle bara.." Dave blinkade och tittade upp mot himmelen.
- "Inte illa" Sa han och flyttade sedan blicken så att den mötte min. Han log mot mig. "Du är mycket bättre än oss på basket." Jag visste inte vad jag skulle svara. Det jag nyss visat upp var ett av pappas specialskott. Ett skott jag inte sätt eller gjort på flera år..

Egna tankar: Detta är en fantastisk bok. Jag läste och läste och läste. Helt oförglömlig! Mclean flyttar ofta och byter identitet varje gång. Det är så enkelt. En handuppräckning och en liten vit lögn sedan är hon inte längre Mclean utan istället Gretchen, Emma eller någon annan. Det hon och hennes pappa egentligen gör är att fly från sitt tidigare liv. Hennes mamma som svek och valde bort henne mot en lång basketspelare, massor pengar och berömmelser. Förr älskade hon och hennes pappa basket dom spelade varje dag, lärde sig nya trick, följde varenda match. Ja, tills det blev som det blev. Deras favoritspelare blev nu en lång snorvalp.. Ja, så livet kan förändras. Men i denna nya stad finns människor att lita på och för dom kan Mclean inte längre spela. Så hon står där, bara Mclean ingen annan. Men vem är Mclean egentligen? Super bra bok! Den bästa jag läst av Sarah Dessen tror jag faktiskt! Läs, läs, läs.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar